CO JEM W CIĄGU DNIA? ZIELONY JADŁOSPIS CZ.II
Prosiliście o więcej jadłospisów więc teraz zebrałam wszystko z ostatnich dwóch tygodni. Ten jadłospis jest wynikiem czyszczenia szafek kuchennych i lodówki z resztek. Dlatego niech was nie zdziwi, że wiele pozycji się powtarza. Zakupy zrobiłam dopiero pod koniec pierwszego tygodnia więc z pewnością zauważycie, w którym miejscu coś się zmieniło. W tym jadłospisie większość propozycji jest typowo wegańska oraz bezglutenowa. Dania te kolejno otrzymały oznaczenie V oraz GF. Owoców wiadomo oznaczać nie trzeba, więc nie doszukujcie się tam niczego ;)
Zapraszam do lektury!
Zapraszam do lektury!
DZIEŃ I:
Ś: owsianka z bananem na mleku ryżowym (V)
II Ś: 2 male jabłka i 4 daktyle
O: zielona fasolka w sosie miodowo sezamowym (ok 400g całość) (V, GF)
K: kasza gryczana z ciecierzycą w sosie pomidorowym (V, GF)
DZIEŃ II:
II Ś: sałatka owocowa (mandarynka, jabłko, winogrona)
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem i pieczarkami (GF)
K: kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym + sałata (mix świeżych warzyw ze słonecznikiem i orzechami) (V)
DZIEŃ III:
II Ś: jabłko i kawa z aeropressu
O: naleśnik gryczany z resztą kaszy jęczmiennej + sałata (mix świeżych warzyw ze słonecznikiem i orzechami)
K: domowe pesto szpinakowo-bazyliowo-czosnkowe z makaronem orkiszowym (V)
Ś: jajecznica z dwóch jaj z pieczarkami + sałata (mix świeżych warzyw ze słonecznikiem i orzechami) (GF)
II Ś: owocowe smoothie (banan, mrożone maliny, maca, siemię lniane, mleko ryżowe) (V, GF)
O: czerwony ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo bazyliowym + brokuły na parze z tahini (V, GF)
K: pieczone marchewki i bataty z pesto szpinakowo-bazyliowym (V, GF)
DZIEŃ V:
Ten dzień zrobiłam sobie głównie na pokarmach płynnych, aby nieco odciążyć żołądek i układ pokarmowy. Czekają mnie intensywne dni w pracy więc nie chcę, aby moje jelita buntowały się w jakikolwiek sposób, co czasami mi się zdarza kiedy mam stresujący dzień.
Ś: owocowe smoothie (banan, mrożone maliny, maca, siemię lniane, mleko ryżowe) (V, GF)
II Ś: kawowo-bananowo-orzechowe smoothie (V, GF)
O: czerwony ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo-bazyliowym + brokuły na parze z pesto szpinakowo-bazyliowym (V, GF)
P: nektarynka i jabłko
K: wegańska zupa krem z pora, pietruszki i ziemniaków (V, GF)
DZIEŃ VI:
Ś: jaglanka na mleku kokosowym + świeże borówki i maliny (V, GF)
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem, pieczarkami i cebulą (GF)
P: wegańska zupa krem z pora, pietruszki i ziemniaków (V, GF)
K: wegańska sałatka Cezar z pieczonym tofu i ciecierzycą (V, GF)
DZIEŃ VII:
Ś: bananowo-kawowe smoothie (2 banany, podwójne espresso, łyżka masła orzechowego, łyżka sproszkowanej macy, łyżka siemienia lnianego, mleko kokosowe) (V, GF)
II Ś: wegańska sałatka Cezar z pieczonym tofu i ciecierzycą (V, GF)
O: gulasz z soczewicy z ryżem w sosie pomidorowym (V, GF)
K: pieczony batat z awokado (V, GF)
DZIEŃ VIII:
Ś: pankejki cieciorkowo - gryczane z bananem i syropem klonowym (GF)
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem, pieczarkami, jajkiem i cebulą (GF)
P: lody śmietankowe (GF)
K: gulasz z soczewicy z ryżem w sosie pomidorowym + brokuły na parze (V, GF)
DZIEŃ IX:
Ś: komosa ryżowa z bananem, daktylami i syropem klonowym (V, GF)
II Ś: 2 jabłka + sojowe cappuccino
O: naleśnik z kozim serem, orzechami i miodem (GF)
K: sałatka ze świeżych warzyw z kozim serem (GF)
DZIEŃ X:
Ś: jagielnik z borówkami i marakują (ogromna porcja) (V,GF)
O: nie zjadłam nic przez cały dzień
P: kakao na mleku kokosowym (V,GF)
K:pasztet z soczewicy z kaszą gryczaną i duszoną papryką na ostro (V,GF)
DZIEŃ XI:
Ś: owsianka z jabłkiem, bananem, miodem i cynamonem (V)
O: obiad na mieście: burger ze słodkich ziemniaków i fasoli + grillowane warzywa: brokuły, bakłażan, cukinia (V, GF)
P: jagielnik z borówkami (V, GF)
K: frytki z batata i pietruszki (korzeń) z dodatkiem awokado (V, GF)
DZIEŃ XII:
Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
II Ś: chleb żytni z ogórkiem, bakłażanem i awokado (V)
O: naleśnik cieciorkowo - gryczany z pieczarkami, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami (V, GF)
P: orzechy i rodzynki
K: wegański krem ze szparagów i pora (V, GF)
DZIEŃ XIII:
Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, mango, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
II Ś: jabłko
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem i kozim serem (GF)
P: orzechy
K: wegański krem ze szparagów i pora + pasztet z soczewicy z ryżem basmati i sałatką ze świeżych warzyw (V,GF)
DZIEŃ XIV:
Ś: jajecznica z 3 jajek + sałata (GF)
II Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, mango, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
O: wegański pasztet z soczewicy (V, GF)
K: kasza gryczana z domowym sosem ajvar (V, GF)
II Ś: owocowe smoothie (banan, mrożone maliny, maca, siemię lniane, mleko ryżowe) (V, GF)
O: czerwony ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo bazyliowym + brokuły na parze z tahini (V, GF)
K: pieczone marchewki i bataty z pesto szpinakowo-bazyliowym (V, GF)
![]() |
czerwony ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo bazyliowym + brokuły na parze z tahini |
DZIEŃ V:
Ten dzień zrobiłam sobie głównie na pokarmach płynnych, aby nieco odciążyć żołądek i układ pokarmowy. Czekają mnie intensywne dni w pracy więc nie chcę, aby moje jelita buntowały się w jakikolwiek sposób, co czasami mi się zdarza kiedy mam stresujący dzień.
Ś: owocowe smoothie (banan, mrożone maliny, maca, siemię lniane, mleko ryżowe) (V, GF)
II Ś: kawowo-bananowo-orzechowe smoothie (V, GF)
O: czerwony ryż z ciecierzycą w sosie pomidorowo-bazyliowym + brokuły na parze z pesto szpinakowo-bazyliowym (V, GF)
P: nektarynka i jabłko
K: wegańska zupa krem z pora, pietruszki i ziemniaków (V, GF)
![]() |
kawowo-orzechowo-bananowe smoothie |
DZIEŃ VI:
Ś: jaglanka na mleku kokosowym + świeże borówki i maliny (V, GF)
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem, pieczarkami i cebulą (GF)
P: wegańska zupa krem z pora, pietruszki i ziemniaków (V, GF)
K: wegańska sałatka Cezar z pieczonym tofu i ciecierzycą (V, GF)
![]() |
wegańska sałatka Cezar z pieczonym tofu i ciecierzycą |
DZIEŃ VII:
Ś: bananowo-kawowe smoothie (2 banany, podwójne espresso, łyżka masła orzechowego, łyżka sproszkowanej macy, łyżka siemienia lnianego, mleko kokosowe) (V, GF)
II Ś: wegańska sałatka Cezar z pieczonym tofu i ciecierzycą (V, GF)
O: gulasz z soczewicy z ryżem w sosie pomidorowym (V, GF)
K: pieczony batat z awokado (V, GF)
![]() |
jaglanka na mleku kokosowym + świeże borówki i maliny |
DZIEŃ VIII:
Ś: pankejki cieciorkowo - gryczane z bananem i syropem klonowym (GF)
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem, pieczarkami, jajkiem i cebulą (GF)
P: lody śmietankowe (GF)
K: gulasz z soczewicy z ryżem w sosie pomidorowym + brokuły na parze (V, GF)
![]() |
pankejki cieciorkowo - gryczane z bananem i syropem klonowym |
DZIEŃ IX:
Ś: komosa ryżowa z bananem, daktylami i syropem klonowym (V, GF)
II Ś: 2 jabłka + sojowe cappuccino
O: naleśnik z kozim serem, orzechami i miodem (GF)
K: sałatka ze świeżych warzyw z kozim serem (GF)
![]() |
sałatka ze świeżych warzyw z orzechami |
DZIEŃ X:
Ś: jagielnik z borówkami i marakują (ogromna porcja) (V,GF)
O: nie zjadłam nic przez cały dzień
P: kakao na mleku kokosowym (V,GF)
K:pasztet z soczewicy z kaszą gryczaną i duszoną papryką na ostro (V,GF)
![]() |
pasztet z soczewicy |
DZIEŃ XI:
Ś: owsianka z jabłkiem, bananem, miodem i cynamonem (V)
O: obiad na mieście: burger ze słodkich ziemniaków i fasoli + grillowane warzywa: brokuły, bakłażan, cukinia (V, GF)
P: jagielnik z borówkami (V, GF)
K: frytki z batata i pietruszki (korzeń) z dodatkiem awokado (V, GF)
![]() |
warzywna sałatka z jajkiem i awokado |
DZIEŃ XII:
Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
II Ś: chleb żytni z ogórkiem, bakłażanem i awokado (V)
O: naleśnik cieciorkowo - gryczany z pieczarkami, bakłażanem, szpinakiem i suszonymi pomidorami (V, GF)
P: orzechy i rodzynki
K: wegański krem ze szparagów i pora (V, GF)
![]() |
wegański krem ze szparagów i pora |
DZIEŃ XIII:
Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, mango, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
II Ś: jabłko
O: naleśnik gryczany ze szpinakiem i kozim serem (GF)
P: orzechy
K: wegański krem ze szparagów i pora + pasztet z soczewicy z ryżem basmati i sałatką ze świeżych warzyw (V,GF)
![]() |
wegański jagielnik z borówkami |
DZIEŃ XIV:
Ś: jajecznica z 3 jajek + sałata (GF)
II Ś: smoothie owocowe (banan, truskawki, mango, maca, siemię lniane, daktyle, płatki owsiane, mleko ryżowe) (V)
O: wegański pasztet z soczewicy (V, GF)
K: kasza gryczana z domowym sosem ajvar (V, GF)
Przepisy na poszczególne dania będą się regularnie pojawiały na blogu, więc śledźcie mnie na bieżąco na Facebook'u!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz