WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY
Czy ktoś mówił, że wegańskie jedzenie to trawa i kamienie? Ostatnio mam zajawkę na gotowanie i tak oto produkuję wegańskie pasztety z soczewicy. Jednym z nich postanowiłam podzielić się z wami, ponieważ smak i konsystencja tego dania sprawia, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa. Za samą soczewicą nieszczególnie przepadam, ale w postaci pasztetu jest fantastyczna. Taki pasztet to również doskonały sposób, żeby dostarczyć sobie nieco białka, błonnika i mnóstwa ważnych minerałów, w które soczewica jest bogata, między innymi potas, żelazo czy magnez. W połączeniu z warzywami tworzy iście wykwintną kompozycję, która zadowoli najbardziej wybredne kubki smakowe.
Zresztą zobaczcie sami!
Istne niebo w gębie!
Składniki:
2 małe cukinie
1 korzeń pietruszki
1 cebula
6 suszonych pomidorów z zalewy
6 pieczarek
2 łyżki mąki z ciecierzycy
250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu cayene
łyżeczka chili
łyżka słodkiej papryki
łyżka wędzonej papryki
Cukinię i pietruszkę dokładnie umyć, zetrzeć na tarce, posypać solą i zostawić do momentu aż puści sok. W tym czasie pokroić pieczarki, pomidory i cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić pokrojone pieczarki, pomidory i cebulę. Dusić około 2 minuty, następnie dodać przyprawy, wymieszać i odstawić. Cukinię i pietruszkę odcisnąć z wody i przełożyć do miski wraz z ugotowaną soczewicą i warzywami z patelni oraz mąką z ciecierzycy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 min, sprawdzając do jakiś czas.
Zresztą zobaczcie sami!
Istne niebo w gębie!
Składniki:
2 małe cukinie
1 korzeń pietruszki
1 cebula
6 suszonych pomidorów z zalewy
6 pieczarek
2 łyżki mąki z ciecierzycy
250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu cayene
łyżeczka chili
łyżka słodkiej papryki
łyżka wędzonej papryki
Cukinię i pietruszkę dokładnie umyć, zetrzeć na tarce, posypać solą i zostawić do momentu aż puści sok. W tym czasie pokroić pieczarki, pomidory i cebulę. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić pokrojone pieczarki, pomidory i cebulę. Dusić około 2 minuty, następnie dodać przyprawy, wymieszać i odstawić. Cukinię i pietruszkę odcisnąć z wody i przełożyć do miski wraz z ugotowaną soczewicą i warzywami z patelni oraz mąką z ciecierzycy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 min, sprawdzając do jakiś czas.

Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz