WEGAŃSKIE BEZGLUTENOWE CURRY Z DYNI I CIECIERZYCY
czwartek, września 06, 2018
0
bezglutenowe
,
dania główne
,
jadłospisy
,
kolacja
,
obiad
,
odżywianie
,
przepisy
,
weganizm
,
wegetarianizm
,
zdrowie
Sezon na dynię uważam za oficjalnie rozpoczęty! Nie jestem specjalistką od gotowania, ale jak już gotuję to z pasją i pełnym zaangażowaniem. Tak mnie naszło, że stworzyłam danie wręcz nieziemskie. Fakt w planach było leczo z papryki i krem z brokułów, to jednak stwierdziłam, że mam dynię, która już dość długo leży i trzeba ją w końcu wykorzystać. Prawie 2 godziny spędzone w kuchni, ale było warto! To curry ma orientalną, azjatycką nutę, jest gęste, kremowe i mogłabym je jeść bez przerwy, ale muszę zostawić coś dla mojej połówki.
Przepis jest autorski jak zwykle, a inspirację czerpałam z jakiegoś kanału na YouTube gdzie zobaczyłam to danie w nieco innej wersji.
Dobra ale dosyć gadania, prosiliście o przepis więc oto jest!
Zapraszam do lektury!
Składniki na curry (ok. 8 porcji):
- 1 dynia piżmowa
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 ziemniaki
- puszka ugotowanej ciecierzycy
- pół puszki mleczka kokosowego
- 100 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: 2-3 łyżki garam masali, łyżeczka kurkumy, łyżeczka kuminu, łyżeczka papryki, łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- batat
- szklanka suchej kaszy gryczanej
- brokuł
- nasiona konopi
- ok. 3 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 0,5 litra wody
Wykonanie:
Wszystkie warzywa (dynia, papryka, marchew, pietruszka, por, ziemniaki) należy umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. W dużym garnku lub rondlu rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa wraz z przyprawami (garam masala, kurkuma, kumin, papryka i sól). Dokładnie wymieszać i podsmażać przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając aż do momentu kiedy warzywa lekko zmiękną i się zrumienią. Po tym czasie dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe, passatę pomidorową i wodę. Gotować przez kolejne 5-7 minut do miękkości. Jeśli sos jest za rzadki można 2 chochle przelać do kielicha blendera, zblendować i z powrotem wlać do garnka. Sos zyska dzięki temu dyniowy aromat oraz zagęści danie.
Sposobów na podanie curry jest mnóstwo, ja proponuję podawać je z upieczonym w piekarniku batatem, ugotowanymi brokułami, kaszą gryczaną i posypane nasionami konopi, aczkolwiek curry smakuje również rewelacyjnie w wersji solo oraz z pieczywem.
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz