WEGAŃSKA FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
środa, września 05, 2018
0
bezglutenowe
,
jadłospisy
,
odżywianie
,
przepisy
,
weganizm
,
wegetarianizm
,
zupy
Tu w Irlandii pogoda nigdy nie rozpieszcza. Co prawda w tym roku lato jest nawet całkiem przyzwoite i temperatura oscylowała średnio wokół 20 kilku stopni, to właśnie nadchodzi jesień i temperatura zaczyna spadać do około 10. Co robić w takie dni? No cóż.. trzeba posiłkować się jakimś ciepłym jadłem, najlepiej aromatycznym i sycącym. W ramach 30-sto dniowego wyzwania wege z pomocą przychodzi pyszna, lekko słodka, lekko wytrawna, inspirowana tą prawdziwą francuską wersją: wegańska zupa cebulowa! Przepis dostałam od zaprzyjaźnionego kucharza, który jest Francuzem i zmodyfikowałam go do wersji wegańskiej. Zupa wyszła nieziemsko dobra, tania w wykonaniu i baaardzo sycąca.
Zresztą sprawdźcie sami!
Zresztą sprawdźcie sami!
Składniki:
- 1 kg cebuli
- litr bulionu warzywnego
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka majeranku
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i szatkujemy na półksiężyce. W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Kiedy będzie już rozgrzana, wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy przez około 20 minut do momentu aż będzie złota, mieszając co jakiś czas żeby się nie przypaliła. Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy wszystkie przyprawy, bulion, wino i doprowadzamy do wrzenia. Aby uzyskać jeszcze lepszy smak odlewamy 1/3 zawartości garnka do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę, którą przelewamy z powrotem do garnka. Wymieszaną zupę podajemy z grzankami lub świeżym żytnim pieczywem. Bon appetit!
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz