7 PRZEPISÓW NA SZYBKIE, ZDROWE, TANIE I WEGAŃSKIE ŚNIADANIE
czwartek, sierpnia 30, 2018
0
jadłospisy
,
odżywianie
,
przepisy
,
śniadania
,
weganizm
,
wegetarianizm
Hej ludzie! Jak tam wasze kwarantanny? Zjedliście dzisiaj śniadanie? Czy może skończyły wam się pomysły co jeść? A może w ogóle nie jesteście fanami śniadań i wychodzicie na głodniaka z domu? Dla mnie śniadanie to najważniejszy i ulubiony posiłek w ciągu dnia, kocham śniadania na słodko z owocami i to właśnie takie dominują w moim jadłospisie najczęściej, aczkolwiek pojawiają się również wytrawne i warzywne. Bez śniadania dzień po prostu nie może się dobrze zacząć. Nie ma bardziej wartościowego posiłku niż właśnie śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień, syci na długo, zapobiega podjadaniu i w dodatku pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Czego chcieć więcej?
Dzisiaj zebrałam aż 7 przepisów na szybkie, zdrowe i wegańskie śniadania, dzięki którym przetrwacie cały tydzień.
Zapraszam do lektury!
OWSIANKA
Owsianka to klasyk. Robi się ją zaledwie w kilka minut, a syci na kilka godzin. Owsianka to mój faworyt, jeśli chodzi o szybkość przygotowywania, smak, możliwość modyfikacji pod kątem dodatków i ilość składników odżywczych. Nie jesteś fanem/fanką owsianki? To musisz wiedzieć, że jeśli najbardziej zatwardziały przeciwnik owsianki jakiego znam dał się do niej przekonać i zjada ją bez mrugnięcia okiem to każdemu zasmakuje w wersji zaproponowanej przeze mnie.
Składniki: (porcja ok. 450 kcal)
- płatki owsiane górskie (4 łyżki)
- mleko ryżowe (szklanka)
- banan (1 mała sztuka)
- kiwi (1 mała sztuka)
- syrop klonowy (łyżeczka)
- kakao (łyżeczka)
- masło orzechowe (łyżeczka ok. 3g)
- cynamon (szczypta)
- do posypania: nasiona chia, nasiona lnu, bakalie
Przygotowanie:
Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Do ugotowanych płatków dodać banana, kiwi, cynamon, łyżeczkę kakao i masło orzechowe. Podawać na ciepło polaną syropem klonowym i posypaną nasionami!
OWOCOWE SMOOTHIE
Tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Smoothie to zaraz po owsiance kolejne błyskawiczne śniadanie dla zabieganych. Tutaj podam wam moją ulubioną mocno owocową wersję.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać w szklance. Voilà!
Przygotowanie:
Składniki:
Składniki:
- 1 banan
- garść mrożonych malin
- garść mrożonych truskawek
- szklanka mleka ryżowego
- łyżka ziaren lnu
- opcjonalnie: 2 łyżki płatków owsianych lub otrębów, sproszkowany korzeń macy lub odżywka białkowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać w szklance. Voilà!
TOFUCZNICA
Tofucznicę pokochałam miłością równie wielką co swego czasu jajka. Jako, że z początku nie miałam zbytniego przekonania do tofu i w ogóle produktów sojowych, tofucznica napawała mnie wręcz paraliżującym strachem. No ale nie, że nie mogłam się za bardzo wypowiedzieć dopóki jej nie spróbowałam. W końcu nadszedł ten dzień i... to było moje najlepsze śniadanie ever!
Szybkie, sycące i przebogate w żelazo!
Zresztą sprawdźcie sami:
Składniki:
- kostka tofu (ok. 150 g)
- oliwa z oliwek
- 3 pieczarki
- pół cebuli
- przyprawy: chili, papryka wędzona, sól, pieprz, dowolne zioła
- zielenina: rukola, szpinak, sałata
Przygotowanie:
Wszystko robimy dokładnie tak samo jak w przypadku jajecznicy. Najpierw podsmażamy pokrojoną cebulkę z pieczarkami, a dopiero potem dorzucamy pokruszone i doprawione tofu. Nie żałujcie przypraw, gdyż tofu samo w sobie jest bez smaku. Niektórzy dodają czarną sól, która ma ponoć smak... jajek. Najlepiej smakuje ze świeżą zieleniną i pieczywem pełnoziarnistym.
JAGLANKA
Uwielbiam śniadania na słodko, a kasza jaglana sprawdza się tutaj świetnie. Prócz tego, że ma właściwości alkalizujące to jej lekko orzechowy smak zachwyca w każdym wydaniu. Moją ulubioną wersją jest kokosowa jaglanka z malinami i borówkami, które są istną antyoksydacyjną bombą.
Składniki:
- ugotowana na sypko kasza jaglana (ok. 150g)
- mleko kokosowe z kartonu (ok. pół szklanki)
- wiórki kokosowe
- maliny, borówki, suszone owoce
Wykonanie:
Ugotowaną kaszę należy wymieszać z mlekiem kokosowym i lekko podgrzać. Podawać z wiórkami kokosowymi i owocami na wierzchu.
GRYCZANE PANKEJKI Z JABŁKAMI
Pankejki goszczą u nas coraz częściej. Moje przypominają bardziej polskie racuchy aczkolwiek są równie puszyste i słodkie jak te klasyczne amerykańskie. Takie śniadanie nadaje się idealnie na leniwy niedzielny poranek kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku.
Składniki:
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- ok.100-150 ml mleka roślinnego np. migdałowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka syropu klonowego
- jabłko, banan lub inne dowolne owoce
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki prócz owoców dokładnie łączymy ze sobą w misce za pomocą łyżki tak aby powstała gęsta masa. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię posmarowaną warstwą tłuszczu. Pankejki nakładamy ostrożnie łyżką i formujemy z nich małe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor przez około dwie minuty. Podajemy z owocami i masłem orzechowym.
CZEKOLADOWY BUDYŃ Z CUKINII
To moje ostatnie odkrycie! Budyń z cukinii podbił moje serce i zostanie już na stałe w jadłospisie. Budyń jest kremowy, mocno czekoladowy, sycący i pyszny! Nie przekonuje Cię cukinia w wydaniu na słodko? Uwierz, że ja też byłam do tego przepisu sceptycznie nastawiona dopóki nie spróbowałam.
Składniki:
- 2 cukinie
- pół szklanki mleka ryżowego lub innego
- surowe kakao lub karob ok. 4 łyżki
- nasiona słonecznika, sezamu, dyni lub chia
- syrop klonowy ok. łyżka
- owoce jako dodatek np. maliny, jeżyny, borówki
Przygotowanie:
Cukinię umyć, nie obierać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się, osolonej wody na około 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do blendera, dodać kakao i syrop klonowy, następnie zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i udekorować pestkami oraz owocami. Jeść ciepłe!
GRZANKI Z AWOKADO I POMIDORAMI LUB GRZANKI NA SŁODKO
Najprostsze i najszybsze śniadanie jakie kiedykolwiek przyrządzałam. Coś w sam raz dla zabieganych. Kanapka zawsze jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie mamy czasu rano. Osobiście nie jestem szczególną fanką kanapem i w dodatku jestem typem osoby, która lubi wstawać rano i rzadko wybieram tego typu śniadanie. Jednak są dni, że się człowiekowi po prostu nie chce stać przy garach i nie ma głowy do wymyślania nowych potraw, więc w ruch idzie toster i kanapki.
Składniki:
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego np. żytnie na zakwasie
- pół awokado
- pomidor
- domowa pasta z daktyli
- domowe powidła lub dżem
Przygotowanie:
Kanapkę chyba każdy potrafi sobie zrobić ;)
A jakie są wasze ulubione śniadania?
Podzielcie się w komentarzach!
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz