7 PRZEPISÓW NA SZYBKIE, ZDROWE, TANIE I WEGAŃSKIE ŚNIADANIE

Hej ludzie! Jak tam wasze kwarantanny? Zjedliście dzisiaj śniadanie? Czy może skończyły wam się pomysły co jeść? A może w ogóle nie jesteście fanami śniadań i wychodzicie na głodniaka z domu? Dla mnie śniadanie to najważniejszy i ulubiony posiłek w ciągu dnia, kocham śniadania na słodko z owocami i to właśnie takie dominują w moim jadłospisie najczęściej, aczkolwiek pojawiają się również wytrawne i warzywne. Bez śniadania dzień po prostu nie może się dobrze zacząć. Nie ma bardziej wartościowego posiłku niż właśnie śniadanie, które dostarcza energii na cały dzień, syci na długo, zapobiega podjadaniu i w dodatku pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Czego chcieć więcej? 
Dzisiaj zebrałam aż 7 przepisów na szybkie, zdrowe i wegańskie śniadania, dzięki którym przetrwacie cały tydzień. 
Zapraszam do lektury! 

tanie i szybkie śniadania



OWSIANKA

Owsianka to klasyk. Robi się ją zaledwie w kilka minut, a syci na kilka godzin. Owsianka to mój faworyt, jeśli chodzi o szybkość przygotowywania, smak, możliwość modyfikacji pod kątem dodatków i ilość składników odżywczych. Nie jesteś fanem/fanką owsianki? To musisz wiedzieć, że jeśli najbardziej zatwardziały przeciwnik owsianki jakiego znam dał się do niej przekonać i zjada ją bez mrugnięcia okiem to każdemu zasmakuje w wersji zaproponowanej przeze mnie. 

Składniki: (porcja ok. 450 kcal)

  • płatki owsiane górskie (4 łyżki)
  • mleko ryżowe (szklanka)
  • banan (1 mała sztuka)
  • kiwi (1 mała sztuka)
  • syrop klonowy (łyżeczka) 
  • kakao (łyżeczka)
  • masło orzechowe (łyżeczka ok. 3g)
  • cynamon (szczypta)
  • do posypania: nasiona chia, nasiona lnu, bakalie

Przygotowanie: 
Płatki zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Do ugotowanych płatków dodać banana, kiwi, cynamon, łyżeczkę kakao i masło orzechowe. Podawać na ciepło polaną syropem klonowym i posypaną nasionami!


Wyświetl ten post na Instagramie.

Dawno mnie tu nie było! Melduję się, że wracam do gotowania po meega przyjemnym urlopie, naładowanych bateriach na zimę i z nowymi pomysłami rodem z kuchni tajskiej! Ale tak się złożyło, że akurat zatęskniłam za moją ukochaną owsianką, więc łapcie przepis na gruszkowo- marchewkową pyszną rozgrzewającą miskę pełną zdrowia 💚😊 sprawdzi się świetnie na jutrzejsze niedzielne śniadanie 😘 Składniki na dwie porcje: - 80g płatków owsianych górskich - 200 ml mleka roślinnego np. sojowego - 1 duża lub 2 mniejsze marchewki - 2 małe gruszki - cynamon, syrop klonowy lub miód, masło orzechowe, siemię lniane i daktyle Wykonanie: Płatki gotujemy w mleku około 5 min na małym ogniu. W międzyczasie trzemy marchewkę na tarce i dodajemy do gotujących się płatków. Dodajemy łyżeczkę cynamonu, łyżkę syropu klonowego i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową owsiankę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokrojoną w paseczki gruszką oraz pozostałymi składnikami. Smacznego! 🍐 #breakfast #sniadanienaslodko #wegańskie #pyszne #zdroweslodycze #zdroweśniadanie #jemrosliny #sniadaniemistrzow #sniadanie #goodmorning #jemzdrowo #wegetariańskie #owsianka #zimowesmaki #zyjzielono #marchewka #gruszka #porridge #foodphotography #food #healthylifestyle #healthy #zdrowejedzenie

Post udostępniony przez @ zyj_zielono




OWOCOWE SMOOTHIE 

Tutaj ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Smoothie to zaraz po owsiance kolejne błyskawiczne śniadanie dla zabieganych. Tutaj podam wam moją ulubioną mocno owocową wersję.

Składniki:

  • 1 banan
  • garść mrożonych malin
  • garść mrożonych truskawek
  • szklanka mleka ryżowego
  • łyżka ziaren lnu
  • opcjonalnie: 2 łyżki płatków owsianych lub otrębów, sproszkowany korzeń macy lub odżywka białkowa

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładką masę. Podawać w szklance. Voilà!



TOFUCZNICA 

Tofucznicę pokochałam miłością równie wielką co swego czasu jajka. Jako, że z początku nie miałam zbytniego przekonania do tofu i w ogóle produktów sojowych, tofucznica napawała mnie wręcz paraliżującym strachem. No ale nie, że nie mogłam się za bardzo wypowiedzieć dopóki jej nie spróbowałam. W końcu nadszedł ten dzień i... to było moje najlepsze śniadanie ever!
Szybkie, sycące i przebogate w żelazo!
Zresztą sprawdźcie sami:

Składniki:

  • kostka tofu (ok. 150 g)
  • oliwa z oliwek
  • 3 pieczarki
  • pół cebuli
  • przyprawy: chili, papryka wędzona, sól, pieprz, dowolne zioła
  • zielenina: rukola, szpinak, sałata

Przygotowanie: 
Wszystko robimy dokładnie tak samo jak w przypadku jajecznicy. Najpierw podsmażamy pokrojoną cebulkę z pieczarkami, a dopiero potem dorzucamy pokruszone i doprawione tofu. Nie żałujcie przypraw, gdyż tofu samo w sobie jest bez smaku. Niektórzy dodają czarną sól, która ma ponoć smak... jajek. Najlepiej smakuje ze świeżą zieleniną i pieczywem pełnoziarnistym.



JAGLANKA 

Uwielbiam śniadania na słodko, a kasza jaglana sprawdza się tutaj świetnie. Prócz tego, że ma właściwości alkalizujące to jej lekko orzechowy smak zachwyca w każdym wydaniu. Moją ulubioną wersją jest kokosowa jaglanka z malinami i borówkami, które są istną antyoksydacyjną bombą. 

Składniki: 

  • ugotowana na sypko kasza jaglana (ok. 150g)
  • mleko kokosowe z kartonu (ok. pół szklanki)
  • wiórki kokosowe
  • maliny, borówki, suszone owoce  

Wykonanie:
Ugotowaną kaszę należy wymieszać z mlekiem kokosowym i lekko podgrzać. Podawać z wiórkami kokosowymi i owocami na wierzchu. 



GRYCZANE PANKEJKI Z JABŁKAMI 

Pankejki goszczą u nas coraz częściej. Moje przypominają bardziej polskie racuchy aczkolwiek są równie puszyste i słodkie jak te klasyczne amerykańskie. Takie śniadanie nadaje się idealnie na leniwy niedzielny poranek kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. 

Składniki:

  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • ok.100-150 ml mleka roślinnego np. migdałowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka syropu klonowego
  • jabłko, banan lub inne dowolne owoce 
  • olej do smażenia
Przygotowanie: 
Wszystkie składniki prócz owoców dokładnie łączymy ze sobą w misce za pomocą łyżki tak aby powstała gęsta masa. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię posmarowaną warstwą tłuszczu. Pankejki nakładamy ostrożnie łyżką i formujemy z nich małe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor przez około dwie minuty. Podajemy z owocami i masłem orzechowym.  

Wyświetl ten post na Instagramie.

Orkiszowe pankejki: (460 kcal, B18 T12 W85) 🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞🥞 Mimo, że w Polsce jadłam same pyszności to nie miałam kiedy przygotować pankejków. Dzisiaj za to musiałam zaspokoić swoje kubki smakowe i przygotowałam te oto pyszne, puszyste i super proste #placuszki Składniki na jedną porcję: - jedno jajko (lub mocno dojrzały banan w wersji wegańskiej) - 2 łyżki mąki orkiszowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 50 ml mleka roślinnego - łyżka płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć do uzyskania gęstej masy, najlepiej zrobić to w blenderze. Odstawić na 2 minuty. Następnie wylewać ostrożnie łyżką na patelnię i smażyć z obu stron 😍 ja podałam je z jagodowym musem, czyli po prostu zmiksowanymi jagodami z mleczkiem kokosowym 💚💚 #wegetariańskie #vegetarianireland #healthylifestyle #healthy #zdrowe #fitśniadanie #przepisy #sniadanie #pysznejedzenie #food #slodycze #jemrosliny #zyjzielono #jestemwege #jemzielone #jemzdrowo #jembolubie #placuszki #plantbased #pankejki #pancakes #wegańskie #weganizujemypolskę #veganpancake #pankejki #weganskieslodycze

Post udostępniony przez @ zyj_zielono


CZEKOLADOWY BUDYŃ Z CUKINII

To moje ostatnie odkrycie! Budyń z cukinii podbił moje serce i zostanie już na stałe w jadłospisie. Budyń jest kremowy, mocno czekoladowy, sycący i pyszny! Nie przekonuje Cię cukinia w wydaniu na słodko? Uwierz, że ja też byłam do tego przepisu sceptycznie nastawiona dopóki nie spróbowałam.

Składniki:
  • 2 cukinie
  • pół szklanki mleka ryżowego lub innego
  • surowe kakao lub karob ok. 4 łyżki
  • nasiona słonecznika, sezamu, dyni lub chia
  • syrop klonowy ok. łyżka 
  • owoce jako dodatek np. maliny, jeżyny, borówki
Przygotowanie: 
Cukinię umyć, nie obierać. Pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się, osolonej wody na około 3 minuty. Odcedzić, przełożyć do blendera, dodać kakao i syrop klonowy, następnie zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i udekorować pestkami oraz owocami. Jeść ciepłe! 



GRZANKI Z AWOKADO I POMIDORAMI LUB GRZANKI NA SŁODKO

Najprostsze i najszybsze śniadanie jakie kiedykolwiek przyrządzałam. Coś w sam raz dla zabieganych. Kanapka zawsze jest świetnym rozwiązaniem, kiedy nie mamy czasu rano. Osobiście nie jestem szczególną fanką kanapem i w dodatku jestem typem osoby, która lubi wstawać rano i rzadko wybieram tego typu śniadanie. Jednak są dni, że się człowiekowi po prostu nie chce stać przy garach i nie ma głowy do wymyślania nowych potraw, więc w ruch idzie toster i kanapki. 

Składniki:
  • 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego np. żytnie na zakwasie
  • pół awokado
  • pomidor
  • domowa pasta z daktyli 
  • domowe powidła lub dżem 
Przygotowanie: 
Kanapkę chyba każdy potrafi sobie zrobić ;) 






A jakie są wasze ulubione śniadania?

Podzielcie się w komentarzach!

 

Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger