DYNIOWE RISOTTO W BIAŁYM WINIE

 Dzisiejsze danie to już kolejny przepis z dynią w roli głównej na tym blogu. Była zupa dyniowa, było curry z dynią, było kasztotto z dynią i jarmużem, a teraz pora na risotto! Byliśmy ostatnio na kolacji w fajnej knajpce i tam miałam okazję spróbować dyniowego risotta w białym winie z rozmarynem. Postanowiłam spróbować odtworzyć tę potrawę w domowych warunkach i nieco ją odchudzić ;) Powiem Wam, że udało się w 100%. 
Zresztą sprawdźcie sami ;) 









Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szt. dyni (ja użyłam dyni piżmowej) 
  • 1 cebula 
  • 200 g ryżu basmati
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • szklanka białego wina
  • słodzidło: łyżka miodu lub syropu klonowego 
  • pół szklanki wody
  • garść szpinaku
  • 50g płatków drożdżowych w wersji wegańskiej lub parmezanu
  • litr bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • sól, pieprz do smaku 


Wykonanie: 

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą. W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić cebulę. Dusić kilka minut. Następnie dodać pokrojoną dynię oraz słodzidło i odrobinę wody. Smażyć przez kilka minut do miękkości. Gotową dynię podzielić na dwie części. Jedną odłożyć na miskę na bok, drugą zblendować z połową płatków drożdżowych na gładki krem. 
  2. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i wrzucić surowy, nieugotowany ryż. Lekko podsmażyć. Następnie dodać bulion oraz wino i mieszając od czasu do czasu, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Kiedy ryż będzie już miękki należy dodać dynię (tą zmiksowaną i tą w kawałkach), szpinak oraz rozmaryn i dokładnie wymieszać. Na koniec można dodać sól i pieprz do smaku.
  3. Risotto podawać posypane resztą płatków drożdżowych. Smacznego! 



Wyświetl ten post na Instagramie.

Dzisiejsze danie to już kolejny przepis z dynią w roli głównej na moim blogu. Była zupa dyniowa, było curry z dynią, było kaszotto z dynią i jarmużem, a teraz pora na risotto. Byliśmy ostatnio na kolacji w fajnej knajpce i tam miałam okazję spróbować dyniowego risotta w białym winie z rozmarynem. Postanowiłam spróbować odtworzyć tę potrawę w domowych warunkach i nieco ją odchudzić 😉 Powiem wam, że udało się w 💯%. Zresztą sprawdźcie sami. Link do przepisu w bio! #fitposiłek #odchudzanie #redukcja #risotto #dynia #comfortfood #weganizujemypolskę #weganskieprzepisy #zdrowe #proveg #prostoismacznie #prostejedzenie #szybkieprzepisy #wegetarianka #zdrowoikolorowo #wegetariańskie #wegeobiad #roslinniejemy #zdrowadieta #dietabezdiety #jemrosliny #jemzielone #jemzdrowo #fotografiakulinarna #jembolubie

Post udostępniony przez ŻYJ ZIELONO (@zyjzielono)






Spodobał Ci się wpis? 
Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger