ADAPTOGENY - SUPER ZIOŁA DO ZADAŃ SPECJALNYCH

W dzisiejszym wpisie skupiłam się na zebraniu informacji o adaptogenach czyli o roślinach, które warto spożywać codziennie w celu poprawy funkcjonowania całego organizmu. Medycyna naturalna od dawna zaleca spożywanie ziół w różnych przypadkach, a koncepcja leczenia czy raczej przywracania ogólnej równowagi organizmu za pomocą adaptogenów wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Adaptogeny stosowane zapobiegawczo mają na celu chronić cały organizm przed negatywnymi czynnikami otoczenia. Są to rośliny, które wspomagają pracę całego organizmu, a nie tylko jednego narządu jak ma to miejsce w przypadku większości suplementów. Adaptogeny wpływają pozytywnie na naszą odporność, koncentrację, wydolność fizyczną, regulują hormony, zmniejszają skutki stresu i chronią nasz układ krwionośny. 
Jeśli więc chcesz być człowiekiem przewlekle zdrowym, warto wprowadzić te zioła do codziennej diety. 
Zapraszam do lektury!





ASHWAGANDHA 

Opis: Wythania somnifera / Indian ginseng – inaczej witania ospała lub indyjski żeń-szeń. Roślina z rodziny psiankowatych. Kraj pochodzenia tej niezwykłej rośliny to przede wszystkim Indie, gdzie jest uprawiana na szeroką skalę, ale powszechnie występuje również w Iranie, Pakistanie, Afganistanie, na Sri Lance i w Bangladeszu. Można ją spotkać także w południowo-wschodniej części Europy oraz w Afryce (głównie w Egipcie). Witania jest krzewem osiągającym ok. 150 cm wysokości. Wydaje żółtozielone lub zielonkawe kwiaty oraz czerwone lub ciemnopomarańczowe owoce (jagody) obudowane w delikatnie zrośnięte działki kielicha. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń oraz owoc. 
Działanie: Ashwagandha jest ziołem bogatym w żelazo przez co zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, dlatego polecana jest dla osób z anemią. Owoce Ashwagandhy wzmacniają układ krążenia i polepszają dostępność substancji odżywczych do wnętrza komórek. W chińskiej medycynie stosowana jest do wzmacniania funkcji wątroby i nerek. Ashwagandha ma działanie odmładzające na prawie wszystkie tkanki organizmu, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia układ nerwowy i reguluje sen. Poprawia pamięć, koncentrację, sprawność seksualną i hamuje siwienie włosów. Ponadto wzmacnia system immunologiczny i reguluje układ hormonalny. Zwiększa wydolność fizyczną, koordynację psychomotoryczną i zmniejsza czas reakcji – z tego powodu chętnie stosowana jest przez sportowców. Od niedawna zalecana jest także w leczeniu objawów depresji oraz w celu poprawy ogólnego samopoczucia.
Dawkowanie: od 300 do 500mg sproszkowanego ekstraktu na dobę, najlepiej przed snem. Po trzech miesiącach stosowania należy zrobić przerwę około 2-3 tygodni.

MACA

Opis: Lepidium meyenii - Pieprzyca peruwiańska jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach niegościnnych dla większości innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń, o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości, zwiększające energie, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Jest bardzo bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, w jej składzie znajdziemy między innymi 16 z 22 aminokwasów, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), witaminę C, cynk, żelazo oraz miedź. 
Działanie:  Maca zaopatruje organizm w naturalne aminokwasy, fitohormony, minerały i witaminy, dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia, a ich organizm jest zmuszany do intensywnego wysiłku umysłowego i fizycznego. Regularne spożywanie macy pobudza energetycznie i wzmacnia wytrzymałość fizyczną organizmu, testy pływania przeprowadzone na myszach dowiodły, iż myszy karmione macą pływają średnio o 30% dłużej niż te w grupie kontrolnej. Z uwagi na wysoką zawartość minerałów przeciwdziała osteoporozie, aktywując ścieżki odpowiedzialne za budowę nowych kości. Poprawia funkcje seksualne i libido u kobiet i mężczyzn oraz w znacznym stopniu poprawia płodność. Działa korzystnie na gospodarkę hormonalną (u  kobiet maca czerwona, u mężczyzn maca czarna) znacząco zmniejsza również ryzyko zachorowań na raka. Spowalnia procesy starzenia, dzięki wchodzącym w jej skład antyoksydantom doprowadza do redukcji wolnych rodników, które dezintegrują funkcje komórkowe i doprowadzają do ich śmierci. Warto w tym miejscu wspomnieć o Indianach Q'ero zamieszkujących wysoko położone rejony płaskowyżu Junin w Peru żyjących na podobieństwo swoich przodków - Inków. Lud ten, żywiący się między innymi macą, dożywa średnio ponad 100 lat. Maca ponadto stymuluje rozwój połączeń neuronowych, wpływając na pamięć, zdolność przyswajania wiedzy i inteligencję, zasugerowano również potencjalną korzyść w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona. Podobnie jak ashwagandha wspomaga walkę z anemią, jest bogata w żelazo. Działa także uspokajająco i anty-stresująco.
Dawkowanie: od 500 do 1000mg sproszkowanego korzenia na dobę, przed lub do śniadania.


RHODIOLA ROSEA

Opis: Rhodiola Rosea - Różeniec górski gatunek rośliny należący do rodziny gruboszowatych. Występuje na całym obszarze wokółbiegunowym – w Ameryce Północnej, Europie, Azji. Nazwał go tak Linneusz, twórca systemu klasyfikowania organizmów żywych, ponieważ aromat przekrojonego korzenia tej tajemniczej rośliny przypominał mu zapach róży. W Polsce występuje wyłącznie w Sudetach i Karpatach, tylko na terenie parków narodowych. Powszechnie funkcjonuje pod wieloma nazwami: złoty korzeń, korzeń róży, korzeń pachnący różą, zachodni korzeń, laska Aarona , arktyczny korzeń, korona królewska, korzeń z Syberii. Pozwala utrzymać wewnętrzną równowagę naszego organizmu, tzw. homeostazę, uodparniając go na potencjalnie stresogenne czynniki psychiczne.
Działanie: Rhodiola ma niezwykłą moc, bowiem działa już od pierwszej dawki mniej wiecej po godzinie od zażycia. Rozjaśnia umysł i daje prawdziwego kopa do działania. Uznana aptogen, wzmacnia odporność organizmu na fizyczny i psychiczny stres, jak również jego skutki. Poprawia nastrój, znosi uczucie zmęczenia i podnosi sprawność intelektualną. Z biochemicznego punktu widzenia Rhodiola Rosea jest łagodnym inhibitorem monoaminoksydazy (IMAO). Podnosi stężenie dopaminy, serotoniny i noradrenaliny w mózgu. Rozawina oraz salidrozydy zawarte w Rhodiola rosea, poprzez zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, są w stanie zapobiegać, czy nawet eliminować objawy depresji. Rozawina i salidrozyd stymulują również syntezę endorfin i hormonów, dzięki którym odczuwamy stan nazywany potocznie zakochaniem. Pozwalają one zapomnieć o bólu i odrętwieniu. Składniki różeńca wywierają pozytywny wpływ na pamięć, percepcję i procesy poznawcze, które w warunkach stresu ulegają osłabieniu, pomagają się skoncentrować i ogólnie poprawiają nastrój. A przy tym są bezpieczne, nie uzależniają. Dowiedziono, że związki czynne zawarte w korzeniu różeńca górskiego stymulują procesy regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Rozawina i salidrozyd to również antyoksydanty i immunostymulatory. Pomagają zwiększać naturalną odporność organizmu na infekcje. Podobne działanie mają również flawonoidy, które znajdziemy w korzeniu różeńca. Hamują one powstawanie tzw. wolnych rodników, inicjujących procesy oksydacyjne – odpowiedzialnych za procesy starzenia się tkanek i choroby cywilizacyjne. 
Dawkowanie: od 150 do 300mg sproszkowanego ekstraktu na dobę, przed lub do śniadania, większe dawki mogą powodować niepokój, rozdrażnienie i problemy z zasypianiem.

ASTRAGALUS

Opis: Astragalus mongolicus lub A. membranaceus - nazwa zwyczajowa to traganek. Gatunek występujący w licznych ilościach w Europie i Azji. Odmian traganka jest ok. 2500, głównie bylin i krzewów o pierzastych liściach i barwnych kwiatach. W medycynie chińskiej astragalus znany jest od dwóch tysięcy lat. Nazywany jest "żółtym liderem", co odzwierciedla zabarwienie środkowej części korzenia wykorzystywanej w ziołolecznictwie, przypisuje mu się także właściwości odnawiania życiowej energii Qi. Jako lek zalicza się do adaptogenów czyli substancji wspomagających odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowanych w stanach wyczerpania, niepokoju itp.
Działanie:  Jego główne działanie wiąże się z systemem immunologicznym. Obecne w nim polisacharydy wspierają odporność oraz wytrzymałość organizmu, zwłaszcza w przewlekłych niedoborach immunologicznych występujących w chorobach takich jak: AIDS, nowotwory, cukrzyca czy u osób dializowanych z powodu niewydolności nerek. Astragalus zawiera również antyoksydanty (przeciwutleniacze), co powoduje, że pomaga on usuwać z organizmu niebezpieczne związki zwane wolnymi rodnikami. Dodatkowo Astragalus wspiera organizm w walce z bakteriami przy stanach zapalnych. 
W licznych badaniach potwierdzono również korzystny wpływ astragalusa na serce i układ krążenia. Zaobserwowano poprawę jakości życia i większą wydolność fizyczną u osób stosujących preparaty z astragalusem po przebytym zawale serca. Wiąże się to z poprawą ukrwienia w naczyniach krwionośnych, co oznacza wzmocnienie siły skurczu mięśnia sercowego.  Roślina ma także działanie przeciw wirusom wywołującym przeziębienia i grypę oraz działa ochronnie na wątrobę, zmniejszając toksyczność niektórych substancji, między innymi alkoholu (fani mocnych trunków z pewnością ucieszą się z tej wiadomości).
Dawkowanie: dawki powyżej 500mg na dobę mogą powodować zatrucie selenem, którego wysokie stężenie może być bardzo toksyczne dla układu nerwowego. Nie należy też zażywać zioła razem z lekami przeciwzakrzepowymi oraz związkami chemicznymi obniżającymi odporność organizmu. 

ŻEŃ - SZEŃ 

Opis: Panax ginseng - żeń-szeń właściwy to gatunek reliktowej byliny z rodziny araliowatych, dziko rosnący w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego, w Japonii i we wschodniej części Rosji. Jest długowieczną rośliną zielną, osiągającą wysokość od 30 do 70 cm. To zioło, którego właściwości zdrowotne są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4 tysięcy lat. Nazwa rośliny na Zachodzie pochodzi od chińskiej nazwy "rénshēn (人蔘) oznaczającej "człowieka-korzeń", co nawiązuje do kształtu kłącza. W większości języków europejskich żeń-szeń jest określany jako "ginseng" – łacińską transkrypcją chińskiej nazwy ustanowioną przez europejskich misjonarzy, którzy badali chińską medycynę i ziołolecznictwo. Polska nazwa "żeń-szeń" została zapożyczona z rosyjskiego i stąd bierze się głoska "ń", niewystępująca w języku chińskim.
Działanie: Żeń-szeń swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości wielu, jedynym w swoim rodzaju substancjom aktywnym (jest ich około 200), których nie można znaleźć w żadnej innej roślinie. Najważniejszą substancją aktywną w korzeniu żeń-szenia są tzw. ginsenozydy. Ich działanie polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen. W konsekwencji wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy pobudzają też układ odpornościowy - powodują wzrost odporności na infekcje oraz przyspieszają okres rekonwalescencji. Dodatkowo korzenie żeń-szenia zawierają m.in.: cukry, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe, które również pozytywnie oddziałują na organizm ludzki. Podsumowując żeń - szeń poprawia pamięć, koncentrację, polecany jest w okresach wzmożonej aktywności zarówno fizycznej (szczególnie polecany sportowcom ze względu na zdolność redukcji ilości kwasu mlekowego w mięśniach po wysiłku) jak i zwiększonego wysiłku umysłowego (egzaminy, praca umysłowa). 
Dawkowanie:  Dzienna dawka (przyjmowana w godzinach rannych) wysuszonego korzenia powinna wynosić 0,5-2,0 g. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Według medycyny chińskiej osoby młode i zdrowe mogą stosować kurację dwa razy w roku - wiosną i jesienią. Nadużywanie żeń - szenia może skończyć się tzw. zespołem żeńszeniowym, objawiającym się sennością, złym samopoczuciem bólami głowy oraz biegunkami. Nie powinny go także zażywać osoby z nadciśnieniem i chorobami serca. 




Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 


2 komentarze:

  1. Z ziół polecam najbardziej gorzknik kanadyjski, sam biorę go od kilku miesięcy. Mam problem z trawieniem i układem pokarmowym, a gorzknik doskonale go wspiera.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger