ADAPTOGENY - SUPER ZIOŁA DO ZADAŃ SPECJALNYCH
W dzisiejszym wpisie skupiłam się na zebraniu informacji o adaptogenach czyli o roślinach, które warto spożywać codziennie w celu poprawy funkcjonowania całego organizmu. Medycyna naturalna od dawna zaleca spożywanie ziół w różnych przypadkach, a koncepcja leczenia czy raczej przywracania ogólnej równowagi organizmu za pomocą adaptogenów wywodzi się z Dalekiego Wschodu. Adaptogeny stosowane zapobiegawczo mają na celu chronić cały organizm przed negatywnymi czynnikami otoczenia. Są to rośliny, które wspomagają pracę całego organizmu, a nie tylko jednego narządu jak ma to miejsce w przypadku większości suplementów. Adaptogeny wpływają pozytywnie na naszą odporność, koncentrację, wydolność fizyczną, regulują hormony, zmniejszają skutki stresu i chronią nasz układ krwionośny.
Jeśli więc chcesz być człowiekiem przewlekle zdrowym, warto wprowadzić te zioła do codziennej diety.
Jeśli więc chcesz być człowiekiem przewlekle zdrowym, warto wprowadzić te zioła do codziennej diety.
Zapraszam do lektury!
ASHWAGANDHA
Opis: Wythania somnifera / Indian ginseng – inaczej witania ospała lub indyjski żeń-szeń. Roślina z rodziny psiankowatych. Kraj pochodzenia tej niezwykłej rośliny to przede wszystkim Indie, gdzie jest uprawiana na szeroką skalę, ale powszechnie występuje również w Iranie, Pakistanie, Afganistanie, na Sri Lance i w Bangladeszu. Można ją spotkać także w południowo-wschodniej części Europy oraz w Afryce (głównie w Egipcie). Witania jest krzewem osiągającym ok. 150 cm wysokości. Wydaje żółtozielone lub zielonkawe kwiaty oraz czerwone lub ciemnopomarańczowe owoce (jagody) obudowane w delikatnie zrośnięte działki kielicha. Surowcem leczniczym jest przede wszystkim korzeń oraz owoc.
Działanie: Ashwagandha jest ziołem bogatym w żelazo przez co zwiększa poziom hemoglobiny we krwi, dlatego polecana jest dla osób z anemią. Owoce Ashwagandhy wzmacniają układ krążenia i polepszają dostępność substancji odżywczych do wnętrza komórek. W chińskiej medycynie stosowana jest do wzmacniania funkcji wątroby i nerek. Ashwagandha ma działanie odmładzające na prawie wszystkie tkanki organizmu, poprawia funkcjonowanie mózgu, wzmacnia układ nerwowy i reguluje sen. Poprawia pamięć, koncentrację, sprawność seksualną i hamuje siwienie włosów. Ponadto wzmacnia system immunologiczny i reguluje układ hormonalny. Zwiększa wydolność fizyczną, koordynację psychomotoryczną i zmniejsza czas reakcji – z tego powodu chętnie stosowana jest przez sportowców. Od niedawna zalecana jest także w leczeniu objawów depresji oraz w celu poprawy ogólnego samopoczucia.
Dawkowanie: od 300 do 500mg sproszkowanego ekstraktu na dobę, najlepiej przed snem. Po trzech miesiącach stosowania należy zrobić przerwę około 2-3 tygodni.
Dawkowanie: od 300 do 500mg sproszkowanego ekstraktu na dobę, najlepiej przed snem. Po trzech miesiącach stosowania należy zrobić przerwę około 2-3 tygodni.
MACA
Opis: Lepidium meyenii - Pieprzyca peruwiańska jest rośliną, która pochodzi z peruwiańskich Andów i rośnie na wysokości od około 3500 m. To sprawia, że jest najwyżej uprawianą rośliną przeznaczoną do spożycia na świecie. Maca rośnie w skalistych glebach niegościnnych dla większości innych roślin i rozwija się w ekstremalnych warunkach klimatycznych. Maca wypuszcza liście i korzeń, o wielkości rzodkwi. Ten właśnie korzeń jest ceniony od tysięcy lat ze względu na swoje właściwości, zwiększające energie, wytrzymałość i płodność u ludzi i zwierząt. Jest bardzo bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, w jej składzie znajdziemy między innymi 16 z 22 aminokwasów, witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna), witaminę C, cynk, żelazo oraz miedź.
Dawkowanie: od 500 do 1000mg sproszkowanego korzenia na dobę, przed lub do śniadania.
RHODIOLA ROSEA
Działanie: Rhodiola ma niezwykłą moc, bowiem działa już od pierwszej dawki mniej wiecej po godzinie od zażycia. Rozjaśnia umysł i daje prawdziwego kopa do działania. Uznana aptogen, wzmacnia odporność organizmu na fizyczny i psychiczny stres, jak również jego skutki. Poprawia nastrój, znosi uczucie zmęczenia i podnosi sprawność intelektualną. Z biochemicznego punktu widzenia Rhodiola Rosea jest łagodnym inhibitorem monoaminoksydazy (IMAO). Podnosi stężenie dopaminy, serotoniny i noradrenaliny w mózgu. Rozawina oraz salidrozydy zawarte w Rhodiola rosea, poprzez zwiększenie poziomu serotoniny w mózgu, są w stanie zapobiegać, czy nawet eliminować objawy depresji. Rozawina i salidrozyd stymulują również syntezę endorfin i hormonów, dzięki którym odczuwamy stan nazywany potocznie zakochaniem. Pozwalają one zapomnieć o bólu i odrętwieniu. Składniki różeńca wywierają pozytywny wpływ na pamięć, percepcję i procesy poznawcze, które w warunkach stresu ulegają osłabieniu, pomagają się skoncentrować i ogólnie poprawiają nastrój. A przy tym są bezpieczne, nie uzależniają. Dowiedziono, że związki czynne zawarte w korzeniu różeńca górskiego stymulują procesy regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Rozawina i salidrozyd to również antyoksydanty i immunostymulatory. Pomagają zwiększać naturalną odporność organizmu na infekcje. Podobne działanie mają również flawonoidy, które znajdziemy w korzeniu różeńca. Hamują one powstawanie tzw. wolnych rodników, inicjujących procesy oksydacyjne – odpowiedzialnych za procesy starzenia się tkanek i choroby cywilizacyjne.
Dawkowanie: od 150 do 300mg sproszkowanego ekstraktu na dobę, przed lub do śniadania, większe dawki mogą powodować niepokój, rozdrażnienie i problemy z zasypianiem.
ASTRAGALUS
Opis: Astragalus mongolicus lub A. membranaceus - nazwa zwyczajowa to traganek. Gatunek występujący w licznych ilościach w Europie i Azji. Odmian traganka jest ok. 2500, głównie bylin i krzewów o pierzastych liściach i barwnych kwiatach. W medycynie chińskiej astragalus znany jest od dwóch tysięcy lat. Nazywany jest "żółtym liderem", co odzwierciedla zabarwienie środkowej części korzenia wykorzystywanej w ziołolecznictwie, przypisuje mu się także właściwości odnawiania życiowej energii Qi. Jako lek zalicza się do adaptogenów czyli substancji wspomagających odporność organizmu na stres i przeżycia traumatyczne, stosowanych w stanach wyczerpania, niepokoju itp.
Działanie: Jego główne działanie wiąże się z systemem immunologicznym. Obecne w nim polisacharydy wspierają odporność oraz wytrzymałość organizmu, zwłaszcza w przewlekłych niedoborach immunologicznych występujących w chorobach takich jak: AIDS, nowotwory, cukrzyca czy u osób dializowanych z powodu niewydolności nerek. Astragalus zawiera również antyoksydanty (przeciwutleniacze), co powoduje, że pomaga on usuwać z organizmu niebezpieczne związki zwane wolnymi rodnikami. Dodatkowo Astragalus wspiera organizm w walce z bakteriami przy stanach zapalnych.
W licznych badaniach potwierdzono również korzystny wpływ astragalusa na serce i układ krążenia. Zaobserwowano poprawę jakości życia i większą wydolność fizyczną u osób stosujących preparaty z astragalusem po przebytym zawale serca. Wiąże się to z poprawą ukrwienia w naczyniach krwionośnych, co oznacza wzmocnienie siły skurczu mięśnia sercowego. Roślina ma także działanie przeciw wirusom wywołującym przeziębienia i grypę oraz działa ochronnie na wątrobę, zmniejszając toksyczność niektórych substancji, między innymi alkoholu (fani mocnych trunków z pewnością ucieszą się z tej wiadomości).
Dawkowanie: dawki powyżej 500mg na dobę mogą powodować zatrucie selenem, którego wysokie stężenie może być bardzo toksyczne dla układu nerwowego. Nie należy też zażywać zioła razem z lekami przeciwzakrzepowymi oraz związkami chemicznymi obniżającymi odporność organizmu.
ŻEŃ - SZEŃ
Opis: Panax ginseng - żeń-szeń właściwy to gatunek reliktowej byliny z rodziny araliowatych, dziko rosnący w północno-wschodnich Chinach, na północy Półwyspu Koreańskiego, w Japonii i we wschodniej części Rosji. Jest długowieczną rośliną zielną, osiągającą wysokość od 30 do 70 cm. To zioło, którego właściwości zdrowotne są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu od ponad 4 tysięcy lat. Nazwa rośliny na Zachodzie pochodzi od chińskiej nazwy "rénshēn (人蔘) oznaczającej "człowieka-korzeń", co nawiązuje do kształtu kłącza. W większości języków europejskich żeń-szeń jest określany jako "ginseng" – łacińską transkrypcją chińskiej nazwy ustanowioną przez europejskich misjonarzy, którzy badali chińską medycynę i ziołolecznictwo. Polska nazwa "żeń-szeń" została zapożyczona z rosyjskiego i stąd bierze się głoska "ń", niewystępująca w języku chińskim.
Działanie: Żeń-szeń swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości wielu, jedynym w swoim rodzaju substancjom aktywnym (jest ich około 200), których nie można znaleźć w żadnej innej roślinie. Najważniejszą substancją aktywną w korzeniu żeń-szenia są tzw. ginsenozydy. Ich działanie polega na zwiększeniu zdolności hemoglobiny do przyłączania tlenu, a tym samym lepszego zaopatrywania narządów w tlen. W konsekwencji wzrasta ilość energii i zdolność organizmu do wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Ginsenozydy pobudzają też układ odpornościowy - powodują wzrost odporności na infekcje oraz przyspieszają okres rekonwalescencji. Dodatkowo korzenie żeń-szenia zawierają m.in.: cukry, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe, które również pozytywnie oddziałują na organizm ludzki. Podsumowując żeń - szeń poprawia pamięć, koncentrację, polecany jest w okresach wzmożonej aktywności zarówno fizycznej (szczególnie polecany sportowcom ze względu na zdolność redukcji ilości kwasu mlekowego w mięśniach po wysiłku) jak i zwiększonego wysiłku umysłowego (egzaminy, praca umysłowa).
Dawkowanie: Dzienna dawka (przyjmowana w godzinach rannych) wysuszonego korzenia powinna wynosić 0,5-2,0 g. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 2 miesiące. Według medycyny chińskiej osoby młode i zdrowe mogą stosować kurację dwa razy w roku - wiosną i jesienią. Nadużywanie żeń - szenia może skończyć się tzw. zespołem żeńszeniowym, objawiającym się sennością, złym samopoczuciem bólami głowy oraz biegunkami. Nie powinny go także zażywać osoby z nadciśnieniem i chorobami serca.
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Z ziół polecam najbardziej gorzknik kanadyjski, sam biorę go od kilku miesięcy. Mam problem z trawieniem i układem pokarmowym, a gorzknik doskonale go wspiera.
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję ;) Dzięki!
Usuń