PRODUKTY ALKALIZUJĄCE SPOSOBEM NA WIECZNE ZDROWIE

Czy wiesz, że komórki rakowe rozwijają się w kwaśnym środowisku spowodowanym nieprawidłową dietą? Czynniki składające się na taki stan rzeczy to między innymi spożywanie zbyt dużej ilości białka pochodzenia zwierzęcego, produktów przetworzonych i słodyczy. Badania na szczurach udowodniły, że te które były karmione wyłącznie roślinami miały tendencję do zwalczania komórek nowotworowych nawet po podaniu zewnętrznie tych zarażonych rakiem. Natomiast te, które były karmione dietą bogatą w białko, bardzo szybko umierały z powodu tempa rozwoju choroby. Naukowcy dzięki temu badaniu odkryli, że odpowiednią dietą można manipulować stanem zdrowia pacjenta i albo go wyleczyć albo skazać na śmierć. Czyż nie tak działa mechanizm farmaceutyczny? Pakuje się w ludzi ogromne ilości chemii, ale nikt nie powie, że trzeba zmienić sposób żywienia, aby przywrócić ciału możliwość regeneracji. Nasze organizmy w obecnych czasach są w stanie ciągłego zakwaszenia, stąd między innymi biorą się wszelkie choroby. Jeśli więc chcesz ustrzec się przed nowotworami i żyć w permanentnym zdrowiu przez długie lata czytaj dalej! 



Może na początek wyjaśnijmy sobie co to są produkty alkalizujące i czym się charakteryzują. Są to przede wszystkim owoce i warzywa, które powodują usuwanie nadmiaru kwasów z naszego organizmu i przywracają naturalne pH naszego ciała.  Równowaga kwasowo - zasadowa jet kluczem do zdrowia. 



To nie wszystkie produkty alkalizujące. Wszystkie warzywa i owoce mają takie właściwości. Niektóre choroby np. cukrzyca, otyłość oraz szybsze procesy starzenia się organizmu wynikają z narastającego zakwaszenia i kumulacji substancji o charakterze kwaśnym, czyli mają odczyn pH poniżej 5. 

Produkty wysoko-kwasotwórcze (obniżające pH krwi):
mięso, wędliny, cukier i jego przetwory, biała mąka pszenna, kawa, czarna herbata.

Produkty średnio-kwasotwórcze:

ryby, jajka, chleb żytni, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, piwo.

Produkty słabo-kwasotwórcze:
twaróg, orkisz i pełnoziarniste przetwory, kasza gryczana, otręby, makaron sojowy.

Produkty neutralne:
masło świeże, jogurt naturalny, olej roślinny.

Produkty słabo-zasadotwórcze: 
zielona herbata, maślanka, kalafior, cebula, jabłka, gruszki, śliwki, kalafior.

Produkty średnio-zasadotwórcze:
warzywa: buraki brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidor, 
owoce: banany, brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryna, malina, truskawki, dojrzały winogron.

Pokarmy wysoko-zasadotwórcze (podwyższające pH krwi):
warzywa: bakłażan, cukinia, szpinak, jarmuż, awokado, czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoc kiwi, arbuz.






Więcej o zasadach prawidłowego odżywiania możecie poczytać w rewelacyjnej książce prof. T.Colina Campbella Nowoczesne zasady odżywiania, gdzie na podstawie licznych badań naukowych autor przedstawia dowody na to, jak różny sposób odżywiania się społeczeństw wpływa na ich zdrowie, rozwój fizyczny i intelektualny.



Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger