CHIA - WŁAŚCIWOŚCI I PRZEPIS NA DESER

Nasiona chia, inaczej szałwi hiszpańskiej należą do najzdrowszej żywności na świecie. Naładowane substancjami odżywczymi mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, o czym wiedziały już plemiona Azteków i Majów. Wyglądają niepozornie, a kryją w sobie ogromną moc. Pochodzące z Meksyku małe, ciemne nasionka robią ostatnio furorę w świecie fitness, żywienia i zdrowia. Bo chia znaczy siła. Mówi się że łyżka nasion może dać osobie siłę na 24 godziny. Poza niezwykłymi wartościami odżywczymi, nasiona chia również bardzo dobrze smakują, wyglądają ciekawie, a także bardzo łatwo je przyrządzić.



WŁAŚCIWOŚCI NASION CHIA

  • Już starożytni Aztekowie znali właściwości szałwi hiszpańskiej, legenda głosi że dają dużo energii, poprawiają wydolność i wytrzymałość organizmu. Były trzecią zaraz po fasoli i kukurydzy najważniejszą uprawą w tamtych czasach. 
  • W porcji 28 gram znajdziemy aż 11 gramów błonnika i 4 gramy białka i zaledwie 100 kcal. Ze względu na wysoką zawartość białka polecane są szczególnie weganom i wegetarianom. 
  • Są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3 (w porcji jest ich aż 5g) dzięki czemu poprawiają pamięć, koncentrację i ogólną pracę mózgu. Zapobiegają i pomagają w profilaktyce chorób takich jak depresja, Alzheimer, nadciśnienie czy cukrzyca. 
  • Obfitują w minerały: wapń, którego jest pięć razy więcej niż w mleku, magnez, fosfor, potas i żelazo. 
  • Naturalnie wolne od glutenu, z reguły pochodzą z bezpiecznych ekologicznych upraw.
  • Zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, jednak mężczyźni powinni spożywać je z umiarem gdyż mogą mieć wpływ na rozwój raka prostaty, ze względu na kwas kwas alfa-linolenowy, który stanowi kwintesencję kwasów omega-3.
  • Są źródłem antyoksydantów - spowalniają procesy starzenia się organizmu. 
  • Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego są pomocne w walce ze zbędnymi kilogramami, działają niczym szczotka dla jelit, ponadto mają odtruwające właściwości i są przy tym lekkostrawne. 
  • Można je wykorzystywać na wiele sposobów: dodawać do zup, koktajli, przyrządzać desery, są świetnym uzupełnieniem pikantnych potraw, sosów, sałatek. Mają właściwości higroskopijne - można je spożywać w postaci żelu - nasączone wodą, lub mlekiem roślinnym
  • Regulują poziom cukru we krwi więc są bezpieczne dla cukrzyków - zmniejszają wyrzut insuliny. 


Tutaj kupisz nasiona Chia KLIK

Przepis na wykonanie deseru z nasionami chia jest banalnie prosty w wykonaniu. Same nasiona w smaku są nijakie, dlatego dodatek miodu, cukru wanilinowego, czy mleka kokosowego sprawia, że powstaje z nich obłędna w smaku przekąska.

Składniki:
- ok. 400 ml mleka kokosowego (może być mleczko z puszki - zawiesina będzie gęstsza, ja użyłam mleka Alpro z kartonu) 
- nasiona chia (3-4 łyżki)
- łyżeczka miodu do smaku

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. W między czasie masę należy przemieszać kilka razy aby nasionka dobrze napęczniały.  Masa powinna być gęsta ale nie powinna przyklejać się do łyżki, lecz swobodnie spływać.
Wierzch dekorujemy dowolnymi owocami, bądź musem z malin, truskawek czy czego tam wolicie. Podajemy w szklanych pucharkach - dla efektu wow ;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger