WEGAŃSKIE BANANOWO - MARCHEWKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Piszecie do mnie, że chcecie przepis na te cudeńka, to nie pozostaje mi nic innego jak go spisać i puścić w świat. W sumie nie bardzo wiem, którą wersję Wam udostępnić, ponieważ powstały dwie - jedna z mąką gryczaną, druga z mąką konopną, której jestem psychofanką ostatnio. Obie były dobre, ale mąka konopna nie każdemu może zasmakować (jest dość wyrazista i mocno orzechowa), dlatego wybór w tej kwestii pozostawię Wam, moi Kochani Czytelnicy. Jeśli macie ochotę na bardziej pulchne placki możecie dodać zwykłą mąkę pszenną, ja akurat unikam białej rafinowanej mąki, ze względu na brak wartości odżywczej. 
Te placuszki sprawdzą się świetnie jako leniwe niedzielne śniadanie czy lekka kolacja, ale również jako posiłek potreningowy (jeden z moich ulubionych posiłków po długim wybieganiu - mąka konopna ma pełen aminogram, co w przypadku osób aktywnych jest świetnym rozwiązaniem).
No dobrze, dosyć zanudzania, pora na przepis! 




Składniki na 12 placuszków (2 porcje): 

- półtorej szklanki płatków owsianych
- 2 średnie banany
- 2 średnie marchewki
- 3/4 szklanki mąki (gryczana lub konopna)
- szklanka mleka roślinnego (np. ryżowe lub sojowe) 
- łyżeczka proszku do pieczenia 
- łyżeczka cynamonu 
- ulubione dodatki w postaci owoców, syropu klonowego, tahini, masła orzechowego, dżemu, wiórków kokosowych, orzechów itp (wariacji tych placków jest całe mnóstwo)
- tłuszcz do smażenia (np. olej kokosowy)




Wykonanie: 
  1. Płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon umieścić w kielichu blendera lub malaksera i zmielić na drobny proszek. 
  2. Następnie dodać banana, mleko roślinne i zblendować jak na ciasto naleśnikowe, odstawić na 5 minut. 
  3. W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach, po czym za pomocą łyżki wmieszać ją w ciasto razem z mąką gryczaną lub konopną (można użyć obu w proporcji 1:1). Ponownie odstawić na 5 minut. Ciasto powinno być dosyć gęste, aby nie rozlewało się po patelni i łatwo można było formować z niego placuszki. Warto również zostawić odrobinę startej marchewki do dekoracji. 
  4. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej i za pomocą łyżki nakładać małe placki. Smażyć z obu stron na złoty kolor około dwóch minut. 
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie są to borówki, maliny, tahini i wiórki kokosowe. 





Pobiegane, więc pora na szamkę 😍😍 Komu śniadanko? Marchewkowe placuszki z cynamonem i do tego kawusia robią mi dzisiaj dzień. 😊🥞☕ • • • • Już za chwilkę weekend, więc życzę Wam udanego piątku! U mnie będzie jak zwykle pracująco (ahh ta praca w gastro), ale uwielbiam to miejsce, bo dzięki niemu mogę się rozwijać 😍 Wam również życzę żebyście znaleźli swoją pasję w życiu i robili to, co kochacie najbardziej 😉 Buziaki 😘😘😘 #vegan #veganfood #plantbased #healthy #fitness #healthylifestyle #weganizm #weganie #wegańskie #cleaneating #pankejki #zdrowo #zdrowienatalerzu #govegan #aftertraining #vegangirl #plantpower #veganlife #pancakes #foodphotography #instafood #acoteweganyjedza #sniadanie #sniadaniemistrzow #fitprzepisy #jemzdrowo #weganizujemypolskę #weganskieprzepisy #weganskieslodycze
Post udostępniony przez Paulina Klonowska (@p.klonowska_zyjzielono)


Spodobał Ci się wpis? 
Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 


1 komentarz:

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger