SMAKI JESIENI - PRZEPIS NA WEGAŃSKI KREM Z DYNI
czwartek, września 20, 2018
0
bezglutenowe
,
jadłospisy
,
odżywianie
,
przepisy
,
weganizm
,
wegetarianizm
,
zupy
Ostatnio pogoda za oknem nas nie rozpieszcza w Irlandii, więc mam ochotę jeść nieco więcej niż zwykle... Jesień rozhulała się na wyspie na dobre, a ja chyba zbieram tłuszczyk na zimę. Ale jak tu jeść ja się pytam, skoro wszędzie moda na bycie fit i na szczupłą sylwetkę i w dodatku wegewyzwanie w trakcie?! W Polsce niedługo też nastanie jesienna aura, dlatego mam dla Was coś specjalnego!
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny krem z dyni, który syci, rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, a ponadto jest bogactwem odchudzającego błonnika, źródłem witamin no i najważniejsze: jest banalnie prosty w wykonaniu. W sam raz wpisuje się w aktualne wegańskie, bezglutenowe i fit trendy ;)
Przepis jest oczywiście mojego autorstwa, a wykonanie tych pyszności nie zajmuje więcej niż pół godziny.
Zresztą sprawdźcie sami!
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny krem z dyni, który syci, rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, a ponadto jest bogactwem odchudzającego błonnika, źródłem witamin no i najważniejsze: jest banalnie prosty w wykonaniu. W sam raz wpisuje się w aktualne wegańskie, bezglutenowe i fit trendy ;)
Przepis jest oczywiście mojego autorstwa, a wykonanie tych pyszności nie zajmuje więcej niż pół godziny.
Zresztą sprawdźcie sami!
- 1 dynia piżmowa
- 1 słodki ziemniak
- pół puszki mleczka kokosowego
- 2 litry wody
- 1 cebula
- olej do smażenia
- przyprawy: curry, gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka
- 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Dynię wydrążyć z pestek i pokroić na kostkę, to samo uczynić z batatem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z przyprawami, następnie dorzucić pokrojoną dynię i batata i podsmażać przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa się zrumienią, dodać nieco wody i dusić 5 min pod przykryciem, następnie znów dodać trochę wody i dusić kolejne 5 minut. Czynność powtarzać do momentu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie dodać pół puszki mleczka kokosowego, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól, pieprz i na koniec wszystko zmiksować. Jeśli krem jest za gęsty można dodać więcej wody.
Podawać z pestkami, wiórkami kokosowymi lub tym co się lubi.
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz