AROMATYCZNA DYNIA Z JARMUŻEM
sobota, września 15, 2018
0
bezglutenowe
,
dania główne
,
kolacja
,
obiad
,
przepisy
,
weganizm
,
wegetarianizm
Jak dobrze czasem skończyć wcześniej pracę, być wcześniej w domu i mieć czas na gotowanie! Wczoraj stworzyłam danie iście królewskie. Idzie jesień więc to oznacza, że w kuchenne progi i garnki wraca Pani Dynia! Ostatnio robiłam curry, a wczoraj wleciała dynia z kaszą gryczaną. Nie byłam pewna czy połączenie dyni, jarmużu i kaszy gryczanej się sprawdzi, ale udało się! Jednak najlepsze dania powstają z najprostszych składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i nieco przypraw, aby z niespodziewanego połączenia składników powstało danie rozpieszczające kubki smakowe do granic możliwości smakujące zarówno na ciepło jak i na zimno!
No ale dosyć pisania, pora przejść do gotowania!
Jesteście ciekawi?
Zapraszam do lektury!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szt. dyni (ja użyłam piżmowej)
- 1 batat
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g suchej kaszy gryczanej
- 200 g jarmużu
- 4 suszone pomidory z zalewy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka syropu klonowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około minutę do momentu aż się zeszkli. Dynię oraz batata obieramy i kroimy w małą kostkę, a następnie wrzucamy do usmażonej cebuli. Smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Jeśli przywierają do patelni, można dodać odrobinę wody - taki zabieg sprawi, że warzywa szybciej zmiękną, a z cebuli wydobędzie się słodkawy aromat. W tym czasie należy wrzucić również pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. W małym garnku gotujemy na sypko kaszę gryczaną, a kiedy będzie gotowa dodajemy do niej wymieszane ze sobą: sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Następnie pozostawiamy do wchłonięcia pod przykryciem. Kiedy warzywa na patelni będą gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawiony twardych gałązek, podzielony na mniejsze kawałki i zblanszowany jarmuż. Podsmażamy jeszcze minutę i gotowe danie podajemy np. z ugotowaną fasolką szparagową.
Smacznego!
Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz