SMAKI JESIENI - PRZEPIS NA WEGAŃSKI KREM Z DYNI

Ostatnio pogoda za oknem nas nie rozpieszcza w Irlandii, więc mam ochotę jeść nieco więcej niż zwykle... Jesień rozhulała się na wyspie na dobre, a ja chyba zbieram tłuszczyk na zimę. Ale jak tu jeść ja się pytam, skoro wszędzie moda na bycie fit i na szczupłą sylwetkę i w dodatku wegewyzwanie w trakcie?! W Polsce niedługo też nastanie jesienna aura, dlatego mam dla Was coś specjalnego! 
Dzisiaj zapraszam Was na pyszny krem z dyni, który syci, rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje, a ponadto jest bogactwem odchudzającego błonnika, źródłem witamin no i najważniejsze: jest banalnie prosty w wykonaniu. W sam raz wpisuje się w aktualne wegańskie, bezglutenowe i fit trendy ;) 
Przepis jest oczywiście mojego autorstwa, a wykonanie tych pyszności nie zajmuje więcej niż pół godziny. 
Zresztą sprawdźcie sami! 




Składniki: 

  • 1 dynia piżmowa
  • 1 słodki ziemniak
  • pół puszki mleczka kokosowego
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • przyprawy: curry, gałka muszkatołowa, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka
  • 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie:

Dynię wydrążyć z pestek i pokroić na kostkę, to samo uczynić z batatem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z przyprawami, następnie dorzucić pokrojoną dynię i batata i podsmażać przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa się zrumienią, dodać nieco wody i dusić 5 min pod przykryciem, następnie znów dodać trochę wody i dusić kolejne 5 minut. Czynność powtarzać do momentu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Następnie dodać pół puszki mleczka kokosowego, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól, pieprz i na koniec wszystko zmiksować. Jeśli krem jest za gęsty można dodać więcej wody. 
Podawać z pestkami, wiórkami kokosowymi lub tym co się lubi. 








Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger