AROMATYCZNA DYNIA Z JARMUŻEM

Jak dobrze czasem skończyć wcześniej pracę, być wcześniej w domu i mieć czas na gotowanie! Wczoraj stworzyłam danie iście królewskie. Idzie jesień więc to oznacza, że w kuchenne progi i garnki wraca Pani Dynia! Ostatnio robiłam curry, a wczoraj wleciała dynia z kaszą gryczaną. Nie byłam pewna czy połączenie dyni, jarmużu i kaszy gryczanej się sprawdzi, ale udało się! Jednak najlepsze dania powstają z najprostszych składników. Wystarczy odrobina wyobraźni i nieco przypraw, aby z niespodziewanego połączenia składników powstało danie rozpieszczające kubki smakowe do granic możliwości smakujące zarówno na ciepło jak i na zimno! 
No ale dosyć pisania, pora przejść do gotowania! 
Jesteście ciekawi?
Zapraszam do lektury! 





Składniki (na 4 porcje):
  • 1 szt. dyni (ja użyłam piżmowej)
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g suchej kaszy gryczanej
  • 200 g jarmużu 
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka syropu klonowego 
  • sól, pieprz 
  • oliwa z oliwek do smażenia 







Wykonanie: 
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około minutę do momentu aż się zeszkli. Dynię oraz batata obieramy i kroimy w małą kostkę, a następnie wrzucamy do usmażonej cebuli. Smażymy na małym ogniu przez około 15-20 minut do momentu aż warzywa będą miękkie. Jeśli przywierają do patelni, można dodać odrobinę wody - taki zabieg sprawi, że warzywa szybciej zmiękną, a z cebuli wydobędzie się słodkawy aromat. W tym czasie należy wrzucić również pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. W małym garnku gotujemy na sypko kaszę gryczaną, a kiedy będzie gotowa dodajemy do niej wymieszane ze sobą: sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Następnie pozostawiamy do wchłonięcia pod przykryciem. Kiedy warzywa na patelni będą gotowe, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozbawiony twardych gałązek, podzielony na mniejsze kawałki i zblanszowany jarmuż. Podsmażamy jeszcze minutę i gotowe danie podajemy np. z ugotowaną fasolką szparagową. 
Smacznego! 







Spodobał Ci się wpis? Polub na facebook'u i udostępnij znajomym! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 ŻYJ ZIELONO , Blogger